donderdag 5 mei 2011

Informatiemanagement: De roadmap voor Business Intelligence

Niet zelden zien we binnen de grote financials datawarehouse en BI-projecten sneuvelen, of in elk geval minder succesvol zijn dan verwacht (of gehoopt?). Centrale aansturing en regie-voering voor eenduidige managementinformatie is key!
In de tijd dat steeds meer organisaties zich laten leiden door interne 'informatiediensten' en dus afhankelijk worden van goed georganiseerde en betrouwbare managementinformatie, krijgt de informatiemanager meer verantwoordelijkheid om de trategie en uitvoering van 'BI-projecten' goed te organiseren en de regie hierin te hanteren.

In met name grotere organisatie, zeker daar waar sprake is van fusies, overnames, etc., zien we dat de organisatie van managementinformatie nog lang niet voldoende geacht wordt. Veelal heeft dit te maken met het gebrek aan kennis van de (bron-)systemen van reeds 'geïntegreerde' bedrijfsonderdelen. Vaak betreft het ook het gebrek aan regie-voering over hoe de (meest belangrijkste) bronsystemen in een datawarehouse opgenomen moet worden om dit vervolgens beschikbaar te kunnen stellen. Soms speelt het politieke machtsspel ook een rol, met name wanneer bedrijfsonderdelen de regie willen (blijven) voeren over hun eigen deel van de informatiehuishouding.

Een centrale aanpak voor het ontsluiten en beschikbaar stellen van geïntegreerde managementinformatie - essentiëel voor "single version of the trough" - is noodzakelijk om een datwarehouse en Business Intelligence project te doen slagen. Een optimale samenwerking tussen de beoogde eindgebruikers (de business) en de organisatie-eenheid die dit moet realiseren (IT) is van groots belang om succesvol te zijn. In sommige organisaties wordt daarbij gebruik gemaakt van een BICC waar beide disciplines aanwezig zijn, maar waarbij het nog niet vanzelfsprekend is dat dit tot succes leidt.

Informatiematiemanagement kan (en moet?) een belangrijke rol spelen en het pad uitstippelen t.a.v. doelstellingen voor de business en de daarbij behorende aanpak. Dit zowel voor het opstarten van de juiste projecten (organisatie, inrichting, volgorde en uitvoering), de participatie van de beoogde gebruikers (informatiebhoefte, draagvlak en implementatie) als voor het in beheer nemen en toekomst-vast houden van de op te leveren systemen (functioneel beheer). De aanpak (roadmap) is niet voor elke organisatie gelijk. Dit hangt mede af van de complexiteit van de organisatie en de informatiehuishouding, en van het volwassenheidsniveau waarop dit uitgevoerd wordt. Het is daarom raadzaam hier van tevoren goed over na te denken en te realiseren dat Business Intelligence projecten veel tijd en geld kosten, maar bovenal moed en samenwerking vergen van alle betrokken bedrijfsonderdelen. Weten waaraan je begint, wat je wil, hoe dit gedaan moet worden en waarom dit noodzakelijk is voor de organisatie vergt een heldere aanpak en dus roadmap voor het doen welslagen van uw BI-project!

Heeft u uw roadmap voor Business Intelligence al opgesteld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten