woensdag 28 november 2012

Big data - Big deal!

Deze week was alweer het 12de BI & IM symposium georganiseerd door Sogeti/OVUM. Met gastsprekers als Tim Jennings, Jack Esselink, Rick van der Lans en Sander Duivestein. Thema van deze dagen was "The Data Driven Enterprise", en dat was te merken. 

Bijna alle sprekers stonden uitgebreid stil bij het sub-thema "Big data" (organisatie, kansen, toekomst, self service, datamanagement). Gelukkig maakt de techniek het ons steeds eenvoudiger om grote hoeveelheden data sneller en goedkoper beschikbaar te maken. Echter, wat van wezenlijk belang is: Wat doe je ermee?? Hoe zorg je ervoor dat die grote hoeveelheden aan gegevens vanuit steeds meer diverse bronnen 'actionable' worden, dat je er echt wat mee kunt om meer omzet te genereren of om je dienstverlening te verbeteren.

Een presentatie die er in mijn ogen uit sprong was van het UWV; "Small Data, Big Results". Een ogenschijnlijk eenvoudige case maar met grote gevolgen voor de interne organisatie en nog belangrijker; voor de klant! Veel organisaties houden zich te veel bezig met het technische vlak van Business Intelligence, terwijl kleinschalige initiatieven tot veel meer effectiviteit kan leiden.

Denk dus eerst goed na over wat je met je huidige data al kunt bereiken en smeed dan je plan. Begin klein met pilots waarbij je kunt 'voelen' hoe innovatief een eenvoudige oplossing al kan zijn. En wat het effect is voor je klanten of bedrijfsvoering.

Big Data leidt vaak tot 'big' uitdagingen en 'big' doorlooptijden maar niet altijd met Big Results! Dan heb je vervolgens voldoende draagvlak om het meer grootschalig aan te pakken met uiteraard een goede business case!

vrijdag 15 juni 2012

Hoe start ik een BIP traject?

Binnen het terrein Informatiemanagement zien we dat organisaties aandacht besteden aan Business Information Planning (BIP); wat is de huidige en gewenste toekomstige informatiebehoefte voor de organisatie? Veel organisaties worstelen echter nog met een goede aanpak voor BIP. Het voorbereiden, opstellen en uitvoeren van een BIP-traject vergt bepaalde expertise en vaardigheden om dit tot een succes te laten worden. 

Er zijn een aantal partijen die hierin ondersteuning bieden. Grofweg hanteren zij de volgende procedure/roadmap:
1. Opstart & Analyse 
2. Strategisch draagvlak
3. Communicatie
4. Uitvoering
5. Manage/control & evaluatie 

Opstart & Analyse
Dit is de verkenningsfase en de fase waarin vastgesteld wordt waar de organisatie staat t.a.v. Informatieplanning en waar de organisatie op termijn wil staan. Ook dienen de belangrijkste stakeholders benoemd te worden die een beslissende en of ondersteunende rol (zullen gaan) vervullen in het BIP-traject. Uitgangspunt is o.a. het strategisch kader van de organisatie. Een SWOT-analyse kan aanvullend uitgevoerd worden. 


Strategisch draagvlak
In deze fase worden de verschillende scenario’s (lange en korte termijn) uitvoerig besproken en wordt afgewogen en besloten welk scenario gekozen wordt. Het is van belang dat er op C-level duidelijk is wat de richting is en dat hier volledig committent voor is.


Communicate
Deze fase zorgt ervoor dat alle betrokken partijen in de organisatie hetzelfde beeld hebben/krijgen t.a.v. het huidige en toekomstige IM landschap. Het is van groot belang dat iedereen weet wat de achterliggende redenen zijn waarom verandertrajecten in gang gezet worden en wat de gevraagde bijdrage hierin is. Zo kan men zich identificeren en zal het gezamenlijke doel eerder behaald worden. 

Uitvoering
Deze fase zorgt voor de daadwerkelijke implementatie van de gekozen verandertrajecten. Er wordt een projecten- / programma-plan opgesteld, welke onder aansturing van IM uitgevoerd zal worden. Gedurende de implementatiefase zal moeten blijken of het gekozen scenario de juiste is geweest. Dit zal op regelmatige basis getoetst moeten worden a.d.h.v. de criteria die in de eerdere fasen zijn verkregen. 

Manage/control & evaluatie
Tijdens de implementatie dient erop toegezien worden dat de basis afspraken nageleefd worden en dat de uitvoering in lijn is met het eerdere commitment. Na iedere uitvoeringsfase/implementatie volgt een evaluatie. Zijn de vooraf gestelde doelen behaald? Zo niet: Wat is hier de reden voor? Wat zijn de vervolgstappen? Moeten we de cyclus (gedeeltelijk) opnieuw doorlopen?





zondag 6 mei 2012

Een BICC voor iedereen!

BICC's zijn hot. In grote organisaties veelal alweer algemeen goed, ook middel-grote organisaties zijn er volop mee bezig of zijn de BI-activiteiten dusdanig aan het her-groeperen dat er een BICC moet komen. Governance, eigenaarschap, regie zijn onderwerpen die men als eerste tegenkomt wanneer er over de inrichting van een BICC gesproken wordt. Moet het een 'full-BICC' zijn, of volstaat een meer 'hybride' variant. Sponsorship vanuit C-level is essentieel aangezien een BICC zich bezig houd met processen over de businesslines heen en er een 'gemeenschappelijk belang' is, ook al is die niet altijd direct voor alle partijen even relevant. Een BICC moet geen doel op zich zijn. Denk goed na over het doel van Business Intelligence voor de organisatie en welke partijen belangen hebben (direct of indirect) en zorg voor voldoende draagvlak. Of je het nu een BICC noemt of het een andere naam geeft, een BICC moet er zijn voor iedereen!

woensdag 29 februari 2012

Een schrikkeldag is niet zo maar een dag!

Vandaag is het 29 februari. Een schrikkeldag! In Nederland zijn vandaag zo'n 1.200 mensen echt jarig op hun geboortedag, normaal zo'n vier keer meer. Er was afgelopen dagen veel discussie over o.a. de prijs van een schrikkeldag. Werken we vandaag daadwerkelijk voor niets? Lezen we De Telegraaf daadwerkelijk gratis? Ik geloof van niet.

Ook binnen de BI-wereld wordt altijd weer met een schuin oog gekeken naar een schrikkeljaar/-dag. Zijn de ontwikkelde rapportages hier tegen bestand? Worden alle records wel correct ingelezen in het datawarehouse en worden ze correct gelabeld? Wat kunnen we op basis van de gegevens die op deze dag vastgelegd worden allemaal wel niet voorspellen. Kloppen deze analyses wel? Kortom: Ook een schrikkeldag is een gegeven om even bij stil te staan. Zowel tijdens de ontwikkeling van een datawarehouse traject als op het moment dat de data geanalyseerd wordt.

Niet echt heel spannend te noemen maar ook niet om geheel los te laten, want op deze dag kunnen best leuke/interessante zaken voorbij komen die voor de organisatie van belang zijn. Niet zo maar een dag dus!